Více než dva roky uplynuly od výstavy architektonické práce Terezy Horňasové, která zpracovala téma řadových domů v Kohoutovicích nad ulicí Potocká.

Řadové domy Kohoutovice

(20.08.2013)Tereza Horňasová / FA VUT Brno, vedoucí práce Vítězslav Nový

Domy svou hmotou reagují na svažitý pozemek, se kterým se elegantně vyrovnává i vnitřní typologie.

Projekt se umístil mezi finalisty soutěže Bydlení IQ. Výstava prací všech finalistů je k vidění v showroomu Viabizzuno (Svornosti 12, Praha 5).

Hodnocení poroty: Návrh řadových domů upoutal na první pohled. Někoho svou lehce ponurou atmosférou odradil, jiného nadchnul právě pro autorčin osobitý styl. Opakující se rytmus fasád domů působí v ulici klidně a důstojně. Domy svou hmotou reagují na svažitý pozemek, se kterým se elegantně vyrovnává i vnitřní typologie. Představte si, že se vracíte domů, letmo zahlídnete, co se děje v pokoji, a přes korunu stromu vám probleskne průhled do jídelny o patro níž. Návrhu by se dalo vytknout mnoho věcí, ale je z něj cítit pečlivost a přemýšlení o životě, který se v jednotlivých prostorech odehrává.

Pozemek
Řadový dům je lokalizován na jižním svahu – Brno-Kohoutovice. V blízkosti se nachází základní škola, bazén, bytové a rodinné domy.
Za kladné stránky považujeme krásný výhled na protější svah a dobrou dostupnost do centra města. Naopak jako záporné stránky hodnotíme možnou erozi pozemku, komplikovanou dostupnost těžké stavební techniky nebo nepřítomnost pojízdné komunikace vedoucí přímo k pozemku. Proto je vhodné vybudovat pojízdný chodník, který bude napojen na Vaňhalovu ulici.

Koncept
Hlavní myšlenkou je využití jižního svahu, uspořádání a tvar řadových domů, která bude nejen zajímavá, ale i lákavá pro klienty.  Dům je rozdělen na dvě části, přičemž jedna klesá a druhá stoupá. V první se nacházejí pouze schody, které navazují na vstup a končí přímo před vstupem na terasu se zahradu. Ve druhé části se nachází klidová zóna umožňující výhled na zahradu a okolí.
V dolní části domu se nachází společenská zóna. Takto řešený dům tvoří
v řadě zajímavý funkční celek.

Dispozice
Na severní straně domu se nachází vstup a parkování pro dvě auta. Po vstupu do domu nalezneme WC a odkládací skříň. Schodiště vedoucí do nejnižšího patra navazuje na zádveří, schodištěm se můžeme snadno dostat na terasu se zahradou. Obývací pokoj, který je spojen nejen s kuchyní ale i s jídelnou, se nachází v nejnižším patře. Na jídelnu navazuje anglický dvorek, který celý prostor prosvětluje, dodává mu světlo, které by se do zadní části domu jinak nedostalo.
V nástupním patře se nachází dětský pokoj a ložnice, tato klidová část je vyřešena tak, aby obyvatelé měli dostatek klidu a mohli se i jednoduše a rychle dostat do společenské zóny, nebo ven. Mezi těmito místnostmi (na jihu ložnice rodičů, na severu dětský pokoj) se nachází koupelna. Po schodišti vedoucímu z ložnice se dostaneme do nejvyššího patra, kde se nachází pracovna s výhledem na zahradu.

Autorská zpráva

(zdroj:http://www.bydleni-iq.cz/architektura-a-design/souteze/radove-domy-kohoutovice/)

Hruška Jakub

Hruška Jakub

724 900 659
info@mojekohoutovice.cz
facebook.com/groups/mojekohoutovice
mojekohoutovice.cz
Hruška Jakub